Vroege originelen Mulisch geveild

Typoscripten van twee vroege werken van Harry Mulisch worden eind mei geveild. Het gaat om de originelen van de romans Archibald Strohalm en De Diamant.

Voor Archibald Strohalm kreeg Mulisch in 1951 de Reina Prinsen Geerligsprijs. De roman over Archibald Strohalm werd pas uitgegeven na de bekroning met de literaire prijs. Het was de eerste roman die van Mulisch verscheen.

De auteur herschreef de roman gedeeltelijk voor de uitgave bij De Bezige Bij. Het door de uitgever op een typemachine geschreven typoscript bevat talloze correcties en aanvullingen in handschrift en vele varianten ten opzichte van de gepubliceerde versie.

Uiterst zeldzaam

Volgens het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper, dat de typoscripten veilt, zijn manuscripten en typoscripten van Mulisch uiterst zeldzaam. Mulisch schonk de typoscripten in de jaren 50 aan een vriendin. De twee typoscripten leveren naar verwachting een kleine dertigduizend euro op.

Eerder dit jaar werd bekend dat op 30 oktober, wanneer de schrijver precies een jaar dood is, een laatste werk van Mulisch verschijnt. Het gaat om een novelle met de titel De Tijd Zelf, die ook weer bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt.

Bron: Novum

boek

Op April 28, 2011