Artikel afbeelding

7 redenen waarom boeken lezen zo goed voor je is

Even wegdromen met het verhaal, je inleven in personages en de storyline proberen te doorgronden. Of je nou tientallen boeken uitleest op vakantie, of een vrij momentje pakt om dat éne boek verder te lezen: Het lezen van een goed boek is heerlijk tijdverdrijf. Maar we zijn er ook over uit dat lezen goed voor je is. Wij geven 7 redenen waarom!

1. Stress

Het lezen van boeken helpt tegen stress. Het kan je namelijk zeer goed helpen ontspannen. Dit komt omdat je tijdens het lezen niet zo goed aan andere dingen kan denken, die stress veroorzaken. Even je hoofd leegmaken wordt dan dus een stukje makkelijker.

2. Geheugen

Sommige verhaallijnen zijn zeer ingewikkeld, waardoor je goed het overzicht moet kunnen bewaren. Door dit soort boeken veel te lezen, train je je geheugen en analytische vaardigheden.

3. Empathie

Lees je vaker boeken? Dan zul je je moeten inleven in verschillende hoofdpersonen. Hierdoor train je je empathie, dat je helpt andere mensen te begrijpen en een andere sociale perceptie te kunnen aannemen. Zo kun je beter meeleven met de situatie van anderen.

4. Woordenschat

Lezen verbetert je woordenschat! Wanneer je een boek leest zul je misschien nieuwe woorden tegenkomen, of vertrouwd raken met een lastige zinsopbouw. Door de context van het verhaal zul je de betekenis van onbekende termen ontrafelen en zo je vocabulaire uitbreiden.

5. Concentratie

Wanneer je in een nieuw verhaal duikt, moet je nieuwe situaties en personages leren kennen. Ook zul je het nieuwe verhaal moeten volgen, en eerdere gebeurtenissen moeten koppelen aan latere situaties. Omdat je met je hele brein bij het verhaal bent, kan je concentratievermogen worden vergroot.

6. Kennis

Mensen lezen minder vaak en minder lang dan vroeger. Maar mensen die lezen, en al helemaal wanneer ze zich verdiepen in bepaalde onderwerpen, verrijken hun kennis significant. Door dagelijks te lezen kom je veel nieuwe dingen tegen.

7. Goed voor de hersenen

Door te lezen, stroomt er meer bloed naar een bepaald deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor focus en kritisch denken. Door de hogere hoeveelheid bloed en activiteit zul je nieuwe verbindingen aanleggen in je hersenen, waardoor je na het lezen kan profiteren van een blijvend effect.

Op August 1, 2018